Güneşin kendini iyiden iyiye göstermesi ve sıcakların artmasıyla birlikte yeme alışkanlıkları da değişiyor. Ağır ve yağlı yemeklerin yerini hafif ve soğuk lezzetler alıyor. Görüntüleriyle şölen yaratan, tadıyla damaklarda iz bırakan tavuklu yaz tariflerini derledik.

TAVUKLU SEZAR SALATA

MALZEMELER
  • 2 adet küçük tavuk göğsü (jülyen şeklinde doğranmış)
  • 1 adet orta boy göbek marul
  • 4 dilim tost ekmeği
  • 1 adet büyük salatalık
  • 5-6 adet çeri domates
  • 6- 7 adet maydanoz
  • Yarım su bardağı mısır
  • Permasan peyniri isteğe bağlı (Arzu ederseniz sert yağlı beyaz peynir de kullanabilirsiniz)
SOSU İÇİN;
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Yarım su bardağı zeytin yağı n Yarım çay bardağı limon suyu n 2 diş sarımsak ezilmiş
  • 2 yemek kaşığı balzamik sirke n 1 tatlı kaşığı hardal
  • Bir tutam tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI

Jülyen şeklinde doğradığınız tavuk etlerini hafif yağ eklediğiniz tavada önlü arkalı kızartın. Tavuklar kızarırken ayrı bir yerde tost ekmeklerini küp şeklinde doğrayın ve fırına atın. Ekmekler kıtır bir hal alana kadar fırında bırakın. Yıkadığınız marul, domates ve maydanozu doğrayın. Salata malzemelerini tamamladığınızda sos yapımına geçin. Geniş bir kasenin içine bir yemek kaşığı mayonezi, hardal, karabiber, limon, tuz, ezilmiş sarımsak, balzamik sirke ve son olarak da zeytinyağını ilave edip iyice karıştırın. Servis tabağının içine ilk olarak yeşillikleri yerleştirin. Üzerine tost ekmeklerini ve kızarttığınız tavukları ekleyin. Son olarak sosu döküp karıştırın. En üstüne mısır ve permasan ilave edip servis edin.

AVOKADOLU TAVUK SALATA

MALZEMELER
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 avokado
  • 1⁄2 demet marul
  • 5 adet çeri domates
  • Mor soğan
SOS İÇİN:
  • 1 limon
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
HAZIRLANIŞI

Temizlediğiniz tavuk göğsünü yumuşayana kadar haşlayın. (Haşladığınız tavuk suyunu daha sonra çorba ya da pilavda kullanmak için bir kenara ayırın.) Göğsü hafif yağda önü ve arkası kızarana kadar pişirin. Ayrı bir yerde marul, mor soğan, domates ve avokadoyu dilimleyin. Küçük bir kasede sos malzemelerini iyice çırpıp, birbiri ile özleşmesini sağlayın. Tüm malzemeler hazır hale geldiğinde servis tabağına ilk olarak yeşilliği ekleyin. Dilimlediğiniz pişmiş tavuk göğsünü uzunlamasına tabağın orta yerine yerleştirin. Domates, avokado ve diğer malzemeleri tavuğun etrafına yerleştirip son olarak sosu ilave edin.

ÇERKEZ TAVUĞU

MALZEMELER

Tavuk için:

  • 1 adet bütün tavuk(haşlanmış)
  • 5 su bardağı su

Harcı için:

  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı ceviz içi
  • 4 dilim bayat ekmek içi
  • 1,5 su bardağı tavuk suyu
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Üzeri İçin (arzuya göre) :

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
HAZIRLANIŞI

Sarımsakları tuz ilavesiyle havanda dövün. Ayıklanmış ceviz içlerini katıp havanda dövme işlemini sürdürün. Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşatın. Yumuşayan ekmek içinin üzerine havanda dövdüğünüz sarımsaklı ceviz karışımını ekleyip karıştırın. Karabiberle tatlandırın. Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince uzun parçalar halinde didikleyin. Tel tel olmuş tavuk etleriyle cevizli karışımı ve bayat ekmek içini karıştırın. Hazırladığınız çerkez tavuğunu bir servis tabağına aktarın. Arzuya göre küçük bir tavada kızdırdığınız sıvı yağa toz kırmızı biber katıp karıştırdıktan sonra üzerine gezdirin. Bir tutam doğranmış taze kişniş ile servis edebilirsiniz.