Gerek sahip olduğu doğal güzellikleriyle gerek tarihi değerleriyle tam bir cennet olan Türkiye, Unesco tarafından mercek altına alınan en popüler ülkelerin başında geliyor. Türkiye’de bulunan eşsiz değerler, Unesco tarafından korunuyor.

1972 yılında Unesco’nun genel konferansında hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşması’nı imzalayan 175’ten fazla ülke, Dünya Mirası Kıstasları’na uygunluk gösteren doğal güzellik, anıt ve sit alanlarını koruma altına almaya söz verdiler. O tarihten itibaren 21 ülke temsilcilerinin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi, ICOMOS ve IUCN aday gösterilen değerler arasından seçim yapıyor. Seçilen değerler WHF’ye (Dünya Miras Fonu) yönlendirilerek listeye ekleniyor.

GÖBEKLİTEPE (2018)

Tarihi Mısır piramitlerinden bile daha eskiye dayanan Göbeklitepe Tapınağı 2018 yılında Unesco çatısı altına alındı. İnsanlığın tarım toplumuna geçiş izlerinin görüldüğü Göbeklitepe Şanlıurfa’da yer alıyor. Son dönemde en popüler turistlik yerler arasında yer alan Göbeklitepe’de kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

EFES ANTİK KENTİ (2015)

Geçmişi 6 bin yıl öncesine dayanan Efes Antik Kenti, 14 binden fazla kitap için ilham kaynağı oldu. Kentte, Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı ve Yedi Uyurlar gibi diğer tarihi yerleri de görebilirsiniz. 2015 yılında Unesco tarafından korumaya alınan bölge, Ege’nin en önemli tarihi eserlerinin başında geliyor.

TROYA ANTİK KENTİ (1998)

Birçok eski uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının en ilgi çekici efsanelerinden biri Troya Antik Kenti’ne ait. Ünlü Truva Atı ve Truva Savaşı’yla meşhur bu antik kent Çanakkale il sınırları içerisinde yer alıyor. Kentin geriye az sayıda kalıntı kalsa da ihtişamıyla orada olan Truva Atı ziyaretçilerini ağırlıyor. Aynı zamanda bölgedeki eserlerin sergilendiği bir müzede bulunan Antik Kent, 1998 yılında listedeki yerini aldı.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle çok önemli bir lokasyonda bulunan Türkiye’nin bu değerleri UNESCO tarafından da koruma altında tutuluyor. UNESCO, herkes tarafından çok da bilinmeyen bu yerlere hak ettikleri değeri verip daha fazla görünür olmalarını sağlıyor.

ANİ ARKEOLOJİK ALANI (2016)

2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Ani Harabeleri, Kars-Ermenistan sınırında yer alıyor. Arpaçay kıyısındaki ören yerinde geçmişin izlerini görmek mümkün. 11. yüzyıl başlarında 100 binden fazla kişinin yaşadığı tahmin edilen dönemin en büyük kentlerinden biri olan Ani Harabeleri aynı zamanda 1001 Kiliseli Şehir unvanına sahip.

ÇATALHÖYÜK (2011)

Dünya üzerinde kurulan ilk kentlerden birisi olma özelliğini taşıyan Çatalhöyük, aynı zamanda dünyanın ilk yerleşim yeri olarak da kabul ediliyor. M.Ö 8. yüzyılda kurulduğu düşünülen Çatalhöyük, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

HİERAPOLİS VE PAMUKKALE (1988)

Sahip olduğu doğal güzelliği ile büyük ilgi gören Pamakkele Travertenleri ve hemen yanında bulunan Hierapolis Antik Kenti, tek bir yerde iki ayrı dünyanın kapısını aralıyor. Şifalı suları ve kaplıcaları ile de ünlü olan bu bölge 1988 yılında Unesco tarafından koruma altına alındı.

NEMRUT DAĞI (1987)

Gündoğumu ve gün batımıyla kusursuz bir manzaraya sahip olan Nemrut Dağı, gizemini hala koruyor. Orada nasıl yapıldığı belli olmayan dev heykellerin sırrı hala çözülemedi. 1987 yılında Unesco tarafından tescillenen Nemrut Dağı, gün doğumu ve gün batımı manzarasını izleyebilmek için dünyanın birçok yerinden erken saatte turistleri burada topluyor.

HATTUŞAŞ (1986)

Hititler’in başkenti olan Hattuşaş, günümüze kadar uzanan geniş bir tarihe ev sahipliği yapıyor. 1986 yılında listeye eklenen Hattuş, Çorum ili sınırları içinde bulunuyor.

KAPADOKYA VE GÖREME MİLLİ PARKI (1985)

Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla oluştu. İnsan yerleşiminin Paleolitik döneme kadar uzadığı Kapadokya tarih boyunca Hititler’e ev sahipliği yaptı. Daha sonta Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edildi. Türkiye’den Unesco Dünya Miras Listesi’ne eklenen ilk yer olan Kapadokya, her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor.