Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan, beyaz et sektöründe geçen yıl ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 54,2 artışla 894 milyon dolara ulaştığını söyledi. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü ile Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre dünyada 325 milyon ton et üretildiğini ifade eden Kaplan, toplam üretimin yüzde 40,6’sına karşılık gelen 132 milyon tonun kanatlı eti olduğunu söyledi. Kaplan, bu etin dünyada en çok tüketilen et türü olduğunu dile getirdi. Beyaz et üretiminde dünyada 10’uncu sırada bulunan Türkiye’de geçen yıl 2020’ye göre yüzde 5 civarında artışla 2,3 milyon ton beyaz et üretimi gerçekleştirildiği bilgisini veren Kaplan, bu miktarın yüzde 98’inin tavuk ve yüzde 2’sinin hindi eti olduğunu ifade etti.
Tavuk Eti Üretiminde En Büyük Maliyeti Yem Giderleri Oluşturuyor
Türkiye’de tavuk eti üretim maliyetinin en büyük kısmını yüzde 68 oran ile yem giderleri oluşturuyor. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği verilerine göre; 2020 yılında üretilen kanatlı yemi miktarı 10 milyon ton olup, yüzde 53,8’ini etlik piliç yemi oluşturdu. Etlik piliç yemi miktarı, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,6 oranında artarak 5,4 milyon tona ulaştı. Bu yemlerin ana girdisinin mısır ve soya fasulyesi olduğu belirtilirken, Türkiye’de mısır üretiminin 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,3 oranında artarak, 6,5 milyon ton olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi. 2020 yılında mısır ithalatının yüzde 42,5 oranın azaldığı ve 2,1 milyon ton olarak gerçekleştiği ifade edildi. Soya fasulyesi üretiminin ise bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artarak, 2020 yılında da 155 bin tona ulaştığı, 2020 yılında ithal edilen soya fasulyesi miktarının 2,9 milyon ton olup, bir önceki yıla göre yüzde 11,7 oranında arttığı vurgulandı.