Bu sayının Usta Kasap konuğu İstanbul Şile’de yaşayan, 23 yaşındaki Şeyma Kınalı… Balıkesir Üniversitesi Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü mezunu olan Kınalı, hem çiftçi, hem kasap, hem veteriner teknikeri İşte Şeyma Kınalı’nın mesleki hikâyesi…

“HEM KASAP, HEM ÇİFTÇİ, HEM VETERİNER OLMAK İMKÂNSIZ DEĞİLDİ”

“Çiftçilik ve kasaplık ailemin yaptığı işler ve ben bu işleri yaparak büyüdüm. Veterinerlik ise eğitimini aldığım meslek. Hem mesleğimi yapmak hem de aileme yardımcı olmak istiyordum. Benim için hepsini aynı anda yapmak imkânsız değildi. Sabah ineklerime bakıp, gün içinde klinikte çalışıp, akşam tekrar ineklerime bakmaya başladım. Kasaplığı ise izin günlerimde ya da iş çıkışlarımda boş bulduğum zamanlarda yapmaya çalışıyorum.

“Birden fazla iş kolunda çalıştığım için sürekli hareket halindeyim. Hem kasaplık, hem çiftçilik, hem de veterinerlik yapmaktan oldukça keyif alıyorum ve bu beni dinç tutuyor. Klinikte hayvanları tedavi ederken, traktörüme binip tarla sürerken, ahırdaki ineklerime bakarken ve kasap dükkânında eti doğarken mutluyum çünkü yaptığım her işi keyif alarak yapmaya çalışıyorum. Şikâyet ederek ya da işten kaçarak değil, sürekli yeni bilgiler edinerek işlerimi yapıyorum.

“Yaptığım işleri birbirleriyle bağdaştırarak yapmaya çalışıyorum. Veterinerlik eğitimi aldım ve bu eğitimi çiftlikteki hayvanların gelişim süreçlerinde uygulamaya çalışıyorum. Tüketiciye yüksek kalitede et sunabilmek için beslenmeleri, aşılamaları, hastalıklarıyla ben ilgileniyorum. Hayvanlarımız kesim çağına geldiğinde de tezgâhta güvenilir ve kaliteli etlerimizi satışa sunuyoruz. Bu da satışlarımızın artmasını ve tüketiciden olumlu geri dönüşler almamızı sağlıyor.”

“ERKEK İŞİ GİBİ GÖZÜKEN PEK ÇOK MESLEK DALINDA KADINLAR DA VAR”

“Kadın elinin tezgâha değmesi bence kasaplığın kadınlar tarafından da yapılabilecek bir meslek olduğunun göstergesi. Tezgâh, kasaplığın sanata dönüştüğü yer ve kadın olarak eti sanata dönüştürme konusunda yetenekli olduğumuzu düşünüyorum. Ülkemizde de birçok kadın kasap gördükçe ve kendimizi gösterdikçe kasaplıkta da varlığımızı gösterebileceğimize inanıyorum.

“Hiçbir işe ‘bu erkek işi, yapılamaz’ gözüyle bakmadığımız sürece her meslekte kadınların var olabileceğine inanıyorum. Benim gibi birçok kadının da, erkek işi gibi gözüken pek çok meslek dalında var olduğunu ve yalnız olmadığımı görüyorum. Yaptığımız bu işleri sosyal medyaya da yansıtırsak kadınlar olarak topluma örnek olabileceğimizi düşünüyorum.”

“USTA KASAP SOSYAL MEDYA PLATFORMU HİÇBİR ŞEYİN İMKÂNSIZ OLMADIĞINA TANIKLIK ETMEMİZİ SAĞLIYOR”

“Şenpiliç tarafından hayata geçirilen Usta Kasap sosyal medya platformu sektördeki diğer meslektaşlarımızın mesleki deneyimlerine şahitlik etmemizi sağlıyor. Bilgi aktarımı açısından oldukça faydalı içerikler üretildiği için sektöre katkısı büyük. Tüm usta kasaplar sektörü ve sektördeki gelişmeleri buradan takip edebiliyoruz.

“Farklı şehirlerden farklı insanların yaşam hikâyelerine, kariyer geçmişlerine ve aslında hiçbir şeyin imkânsız ve yapılamayacak olmadığına tanıklık etmemizi sağlayan bir platform olduğu için keyifle ve beğenerek takip ediyorum. Kasaplık hakkında yeni bilgiler edinmemi ve kendimi geliştirmemi sağlayan içerikleri merakla ve ilgiyle izliyor, okuyorum.”

“Usta Kasap sosyal medya platformu sektördeki diğer meslektaşlarımızın mesleki deneyimlerine şahitlik etmemizi sağlıyor. Bilgi aktarımı açısından oldukça faydalı içerikler üretildiği için sektöre katkısı büyük. Tüm usta kasaplar sektörü ve sektördeki gelişmeleri buradan takip edebiliyoruz.”

“KASAPLIK SEVİLMEDEN YAPILMAZ”

“Önce işini seveceksin. Ben tezgâha koyduğum etin nerden geldiğini, neyle beslendiğini, ne şartlar altında büyüdüğünü bildiğim için gönül rahatlığıyla satışını yapabiliyorum. Kendimden yola çıkarak tanımlamam gerekirse, ‘Usta Kasap’ tezgâhına koyduğu etin temizliğine, sunumuna, birbiriyle uyumuna, çeşitliliğine ve tazeliğine dikkat ederek satışını yapandır. Eti dümdüz tezgâha koyan değil, eti sanata dönüştürebilendir.”

“Şenpiliç, tezgâha güvenle koyabildiğimiz ve ürün kalitesi olarak rahatlıkla satışını yapabildiğimiz bir marka. Piliç eti ürünlerinde oldukça çeşitlilik sağladığı için müşteriye seçenek sunmamızı sağlıyor. Lezzet olarak da tüketiciden olumlu dönüşler alıyoruz.”