Günlük beslenmemizde ne yazık ki yeteri kadar protein kullanmıyoruz. Geleneksel yeme alışkanlıklarımız maalesef çok fazla karbonhidrat ağırlıklı. Örneğin; birçoğumuzun akşam yemeğinde çorba, dolma ve ekmek ya da kuru fasulye, pilav ve börekten oluşan bir menü yer alıyor. Ülkemizde ekmek, pilav, makarna, börek, çorba, kuru baklagiller ve patates beslenmemizin temelini oluşturuyor. Ancak bu yiyeceklerin porsiyon kontrolünü yapmayı bilmezsek ve yeteri kadar proteinle desteklemezsek hem daha çabuk kilo alırız, hem de dengeli beslenemediğimiz için çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri ortaya çıkabilir.

Protein değeri en yüksek besinlere baktığımızda; kırmızı et, köfte, tavuk, balık, peynir ve yumurta karşımıza çıkıyor. Günlük beslenmemizde bu tür yiyeceklere daha çok yer vermemiz gerekiyor. Özellikle zayıflamak isteyenler protein değeri yüksek olan bu besinleri seçerse metabolizmaları çalışır ve istirahat halindeyken tükettikleri enerji miktarı artar. Protein insanı tok tutar. 

Kolesterol yüksekliği çoğu zaman fazla kilolara eşlik eder. Kırmızı et, yumurta, şarküteri ürünleri ve tam yağlı peynirlerin yağ ve kolesterol değeri yüksektir. O nedenle her gün bu tür proteinleri seçmeniz, her ne kadar metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenize yardımcı olsa da kan yağlarınızı yükseltebilir.

Hem zayıflayalım hem metabolizma hızımız artsın hem de kan yağlarımız yükselmesin istiyorsak, kolesterol oranı daha düşük olan tavuk eti, balık eti veya az yağlı peynirleri tercih etmeliyiz. Haftada dört-beş gün tavuk veya balık, diğer iki-üç günde de kırmızı et tüketmek daha sağlıklıdır.

Tek başına yüksek miktarda protein tüketmek doğru değildir. Çünkü proteinler vücuttan atılırken kemikten kalsiyum çeker ve kemik erimesi yapabilir. Aynı zamanda kanda ürik asit seviyesini yükselterek gut hastalığına neden olabilir. Kan yağlarını yükselterek damar problemlerine de yol açabilir.

Zayıflamak için yeterli miktarda proteini karbonhidratla birlikte tüketmek vücut sağlığı için önemlidir. O nedenle öğünlerimizi hazırlarken bu birlikteliğe özen göstermek gerekir. Örneğin; çorba, dolma, ekmek menüsü yerine; kıymalı dolma, yoğurt ve salata tüketmek daha sağlıklıdır ve daha kolay kilo verdirir. Kuru fasulye, pilav ve börek yerine; etli fasulye, salata ve yoğurt yemek daha sağlıklıdır. 

Protein ve karbonhidrat dengeli kilo kontrolünü kolaylaştıracak öğün örneklerine devam edersek…

  • Fırında patatesli tavuk ve cacık güzel bir öğündür, ama yanında pilav ve ekmek yememeliyiz. 
  • Kıymalı kabak, domatesli makarna ve salata da güzel bir öğündür, ancak makarnayı dört-beş yemek kaşığından fazla yememeliyiz. 
  • Tavuklu börek, ayran ve salata da iyi bir seçimdir, ancak zayıflamak istiyorsanız böreği iki dilimden fazla yemeyin ve böreği yaparken çok az yağ kullanın.
  • Izgara balık, salata ve bir dilim ekmek mükemmel bir kombinasyondur. Balığın üzerine helva yememek şartıyla… 
  • Menemen, cacık ve üç-dört yemek kaşığı pilav da dengeli bir öğündür.
  • Tavuk sote, çorba ve salata, kişiyi çok tok tutar. Sık acıkıyorsanız tercih edebilirsiniz.