Önümüzdeki on günü bir fırsat olarak görelim ve özellikle bu bayramı vücudumuz için olacak bir bayrama dönüştürelim. İşte İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan size bu fırsatı değerlendirmek için öneriler:

Bayram tatilinde gün ışığı ile buluşun

  • Yoğun iş günlerinde çoğumuz güneş ışığına hasret kalıyoruz. Güneş ışığı deyip geçmeyelim onda öyle bir vitamin var ki, vücudumuzu çalıştıracak bir benzin adeta. Sabahın ilk ışıkları ile yollara düşüyoruz, kapalı mekanlarda çalışıyoruz ve akşamın bir vakitlerinde yollara düşüp tekrar eve dönüyoruz. O nedenle gün ışığından yeteri kadar faydalanamıyoruz. Bu da metabolizmamızın yavaşlamasına neden oluyor. Depresyona karşı bir eğilime girmemize neden oluyor. Kemiklerimizin erimesine kaslarımızın yumuşamasına neden oluyor. O nedenle özellikle yaklaşan kışa kendimizi hazırlamak için sonbaharın bu son günlerinde mutlaka güneş ışığından faydalanmaya çalışalım. Bu bayram tatilini fırsat bilelim ve kollarımızı ve bacaklarımızı güneş kremi sürmeden direkt güneş alabilmesi için 20 dakika kadar güneşte tutalım. Bu arada yüzünüzü korumayı unutmayın çünkü direkt güneşe maruziyet yüzde güneş lekeleri oluşmasına neden olabiliyor. Koruyucu krem sürebilirsiniz veya yüzünüzü kapatabilirsiniz.

Eti öğlen yemeğinde tüketin

  • Vücudumuzu bayram yaptırmak için beslenmemize çok özen gösterelim. Özellikle kurban bayramında protein zengini beslenmeye geçeriz. Zaten her gittiğimiz yerde kavurmalar, haşlamalar, kebaplar gibi etin bin bir türlüsü ile ağırlanırız veya misafirlerimizi biz ağırlarız. Eti çok fazla tüketmek eğer tansiyon, kolesterol, gut, kalp hastalığı gibi sorunlarımız varsa bu hastalıkların şiddetlenmesine neden olur. Günlük tüketeceğimiz eti kısıtlamak için alacağınız birkaç önlem bu işte başarılı olmanızı sağlar. Örneğin bayram tatili boyunca kahvaltıda peynir, yumurta, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi protein değeri yüksek gıdaları kısıtlayın. Onların yerine kahvaltılık gevrek, yulaf, müsli ve taze meyve yemeye özen gösterin. Eti öğlen yemeğinde tüketin. Akşam ise mutlaka sebze yemeği ile yoğurt yemeye çalışın. Bir öğünde bile buna dikkat etmek vücudunuzun aşırı protein ile kirlenmesini önlemeye yardımcı olur.

Çay kahveyi et yedikten en az 3 saat sonra için

  • Eğer kansızlık sorununuz varsa etin yanında mutlaka limonlu bir salata yiyin. Çünkü hem limonun hem de salatanın içindeki C vitamini demirin vücut tarafından daha iyi kullanılmasını sağlar. Etle birlikte yoğurt yemek veya ayran içmek demir emilimini azaltır. İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu içmek yine yüksek C vitamini ve yüksek demir emilimi sağlar. Etin üzerine hemen çay-kahve içmeyin. Bu durumda yine demir vücuttan atılır. Çay ve kahve tüketimi eti yedikten en az 3 saat sonra olmalıdır.

Tuzlulara Dikkat Edin

  • Eğer tansiyon, kalp, böbrek hastalığı ve kemik erimesi probleminiz varsa etin yanında tuz oranı yüksek yiyecek ve içecek özellikle tüketmemeye çalışın. Turşu, şalgam suyu, salamura edilmiş sebzeler ve tuzu yüksek ayranlar tansiyonu çok yükseltir ve bütün bayramı acil servislerde geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Yüksek protein ve yüksek tuzu birlikte yemek de böbrek ve kemik erimesi olanlarda kemik erimesinin şiddetlenmesine neden olabilir.

Eti iyice haşlayın

  • Bayramın ilk günlerinde parça etle yapılmış yemekleri tercih etmeyin. Çünkü ilk günlerde kurban eti yeteri kadar dinlenmediği için sert olur bu da sizde diş ve mide problemlerine neden olur. O nedenle eti kıyma olarak yemek bayramın ilk 2 günü için daha doğru olur. İlla parça et yemek istiyorsanız düdüklü tencerede iyice haşladıktan sonra fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

Susuz kalmayın

  • Kurban bayramında et tüketimi artar. Eğer yeteri kadar sebze, meyve yemezsek ve yeteri kadar su içmezsek kabızlık kaçınılmaz olarak karşımıza çıkar. Hele hele bir de şehir değiştirmiş isek bu durum en büyük problemimiz haline gelebilir. O nedenle lif oranı yüksek meyveleri (armut, kivi, portakal, mandalina ) en az üç porsiyon yemeye dikkat etmek gerekir. Etin yanında haşlanmış kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek garnütürleri koymayı alışkanlık haline getirmeye çalışalım. Her gün en az 10-12 bardak su içmeye çalışalım. Ekmek olarak da tam buğday ekmeği veya etin yanında bulgur pilavı ilk tercih edilecekler olmalıdır.

Mangal yaparken eti terbiye edin

  • Özellikle mangalda etleri pişirirken kömür dumanının ve kömürün direkt kendisinin çok kanserojen etkisi vardır. Etleri hem kömür dumanından hem de direkt kömüre maruziyetten korumak gerekir. Bunun için etleri terbiye ettiğinizde, kömürden gelen zararlı maddelerin etin üzerine geçmesini önlersiniz. Aynı zamanda eti terbiye ederken yağ kullanmaz iseniz ve etin yağlarını da iyice temizlerseniz mangal sırasında duman oluşumunun önüne geçersiniz. Bu da dumandan vücudunuza girecek kanserojen maddelerin azalmasını sağlar. En iyi terbiye olarak yoğurt suyu, soğan suyu ve domates salçası kullanılabilir.