Besin oranı yüksek, lezzetli ve yağ oranı düşük yiyeceklerle beslenmek isteyen herkes öğünlerinde, genellikle piliç çeşitlerine yer veriyor. Piliç eti, en çok tüketilen et türlerinden biri…  

Çünkü piliç; kalori, sodyum, kolesterol gibi zararlı maddeleri içermeyen, tam tersine az yağlı protein, demir, bol miktarda vitamin ve ayrıca riboflavin, niasin, fosfor, potasyum gibi mineralleri barındıran çok güçlü bir besin kaynağı… 

Pilici, yağ ve kalori oranı en düşük şekilde hazırlamak için, diğer malzemelerin de yağ ve kalori oranlarını göz önünde bulundurmaya dikkat etmek gerekiyor. Izgara yapmak veya haşlamak, etin kalorisini her zaman düşük tutar. 

Unutmayın ki, pilicin yağı büyük oranda derisinde bulunur, ancak derisi üzerindeyken pişirdiğinizde bu yağ asla ete geçmez. Bu yüzden, etin lezzetini ve nemini kaybetmemesi için derisini çıkarmadan pişirip, yemeden önce sıyırıp atabilirsiniz.

100 gram tavuk eti;

  • günlük protein ihtiyacının ortalama % 40-50’sini
  • günlük B6 vitamini ihtiyacının %25-30’unu
  • günlük niasin ihtiyacının %42,5’ini
  • günlük selenyum ihtiyacının %26,1’ini karşılar.
Ürün AdıProtein (%)Yağ (%)Enerji (kcal/100g)
Toplam yağDoymuş yağ
Bütün Piliç18,9713,3130,52195,67
But    
Kalçalı But17,4714,5232,76200,51
But Baget16,529,1832,34148,7
But Spesiyal17,4714,5232,76200,51
But Derili Pirzola18,1518,3833,06238,02
But İncik18,1518,3833,06238,02
Derisiz But İncik19,0310,3631,04169,36
Kalça Kuşbaşı19,0310,3631,04169,36
Kalça Şiş19,0310,3631,04169,36
Kanat    
Yarasa Kanat18,2412,5532,35185,90
Kanat Izgara16,6613,2931,42186,25
Kanat Spesiyal18,2412,5532,35185,90
Kanat İncik19,4311,9933,05185,63
Göğüs    
Göğüs Bonfile22,621,9634,9108,12
Muz Göğüs19,979,231,86162,68
Göğüs Şiş22,621,9634,9108,12
Baby Şiş22,621,9634,9108,12
Sakatat    
Ciğer17,966,7838,38132,86
Yürek17,777,3668,51137,32
Taşlık20,073,4935,1111,69