Pişirirken

Genel anlamda protein değeri yüksek olan besinler bakterilerin üremesi için çok daha uygun yiyecekler olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle protein değeri yüksek tavuk etinin de bakteri üretmesi açısından riskli olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla saklama koşullarına dikkat edildiği gibi pişirme koşullarına da dikkat etmek çok önemlidir.

Tencerede, ızgarada, fırında veya tercihiniz neyse orada hayat bulan pilici pişirirken her şeyin arzu ettiğiniz gibi olması için aşağıda çeşitli bilgiler ve öneriler yer alıyor.

Üzeri kapalı bir yiyeceğin fırında pişmesi çok daha uzun sürer.

Piliç parçalarını fırın tepsisine yerleştirirken aralarında biraz mesafe bırakılmalıdır.

Tepside ne kadar çok parça varsa, pişmeleri o kadar uzun sürer.

Piliç, önerilen süreye bağlı kalarak ve suyu berraklaşana kadar pişirilmelidir.

Çatalı batırdığınızda çıkan su berraksa piliç pişmiş demektir. Emin değilseniz, pilici bir tabağa alın, bıçakla kesin ve ortasında herhangi bir pembelik kalıp kalmadığına bakın.

Sos, çorba, et suyu gibi sulu besinleri tekrar ısıtırken kaynamalarını beklemek gerekir.

Piliç da dahil olmak üzere, tüm et ürünlerinin belli bir dereceye kadar pişirilmesi çok önemlidir. 

Bir pilicin yeterince pişmiş olduğunu anlamanın en kesin yolu, bir gıda termometresi kullanmaktır. 

Söz konusu bütün bir piliç veya kemikli parçalarsa eğer, iç sıcaklığının 80°C olması gerekmektedir. Kemiksiz parçalarsa iç sıcaklık 75°C olana dek pişirilmelidir.

Termometre pilicin en kalın/dolgun yerine sokulmalı ve ısı göstergesi durduğunda derece not edilmelidir (yaklaşık 15 saniye sürer). Kemikli bir piliçse eğer, termometreyi kemiğe yakın tutulmalıdır. Termometre çıkarıldıktan sonra mutlaka temizlenmelidir.

Izgara zamanını kısaltmak istiyorsanız, pilicinizi ızgaraya atmadan önce mikrodalgada kısmen pişirebilirsiniz. 

Mikrodalgadan çıkan piliçler hemen ızgara yapılmalıdır. Kömür ısınırken, pilici mikrodalgaya koyup yüksek ısıda 500 gram başına 5 dakika pişirin (kesilmiş parçalarda süreyi azaltın), sonra da 20 dakika ızgara yapın.

Piliçler için kızartma ısısı en az 175°C olmalıdır. 

Etin pişirme esnasında iç sıcaklığının en az 72ºC’ye çıkması gerekir. 

Pişirildikten sonra tavuk eti oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir, ya hemen tüketilmeli ya da kalan kısmı buzdolabında saklanmalıdır. 

Etler hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin hafif veya orta sıcaklıkta uzun sürede pişirilmelidir. Aksi takdirde çok yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına neden olur. Özellikle kuru sıcaklıkta pişirilen etlerde bu noktaya dikkat edilmesi gerekir.