Kanatlı Üretim
Yumurtanın Çıkışı: Damızlık Tesisleri
Kanatlı üretiminin ikinci adımı damızlık tesisleridir. Sakarya, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul ve Adana illerinde Şenpiliç için üretim yapan tamamı kapalı sistem 29 damızlık çiftliği bulunmaktadır.
Yurtdışından ithal edilen damızlık civcivleri, özel kümeslerde veteriner hekim kontrolünde büyütülmektedir. Damızlık üretim süreci “büyüme dönemi” ve “yumurta dönemi” olarak ikiye ayrılır. İlk 24 haftayı kapsayan büyüme dönemi, damızlık civcivlerin yumurtlamaya hazırlandığı süreçtir. Damızlık tavuklar, 24. hafta ile 64. hafta arasında yumurta üretir.
Damızlık çiftliklerinde yüksek biyogüvenlik ve bilgisayar kontrollü yemleme, sulama ve havalandırma yapılan sürülerden elde edilen yumurtalar toplanarak kuluçkahaneye sevk edilmektedir. Kuluçkahaneye sevk edilmeden önce etkili bir sağlık denetleme programı ile her yumurta dikkatle kontrolden geçmektedir. Diğer tesislerde olduğu gibi damızlık tesislerinde de ISO 9001 Kalite Yönetim Standartları geçerlidir.
Kuzey Entegre:
28 Damızlık
Kapalı alan (hayvan yaşam alanı) : 357.210 m2
Veteriner sayısı : 9 kişi
Ziraat mühendis sayısı : 5 kişi
Üretim Kapasitesi : 2.820.855 adet tavuk/yıl
Güney Entegre:
1 Damızlık
Kapalı alan (hayvan yaşam alanı) : 24.338 m2
Veteriner sayısı : 1 kişi
Üretim Kapasitesi : 170.367 adet/yıl
Civcivin Doğuşu: Kuluçkahane
Avrupa’da tek çatı altında en büyük üretim kapasitesine sahip kuluçkahanelerden biri olarak kabul edilen Şenpiliç’in kuluçkahaneleri haftada 7.628.544 yumurta basım kapasitesine sahiptir. Bundan üretilecek civciv miktarı ise haftalık 6.255.000 civarındadır.
Damızlık çiftliklerinden gelen yumurtalar, hijyenik hale getirilerek özel tasarlanmış uygun ısı ve nem kontrolü sağlayan kuluçka makinelerine yerleştirilmektedir. 21 günlük sürenin sonunda çıkan civcivler uzman personel tarafından cinsiyetlerine göre ayrılarak, hijyenik nakil araçları ile dişi ve erkek sürüler olarak ayrı ayrı broyler, yani yetiştirme tesislerine gönderilmektedir.
Hangi damızlıktan hangi civcivin üretildiğinin ve hangi üreticiye verildiğinin kayıt altına alınıyor olması sayesinde, piliç eti üretim tarihinden ve etiket bilgilerinden pilicin anne ve baba kümesine ulaşmak mümkün olmaktadır.
Kuzey Entegre:
2 Kuluçkahane:
Toplam alan : 87.400 m²
Kapalı alan : 17.496 m2
Personel sayısı : 142 kişi
Üretim Kapasitesi : 296.884.464 adet basım/yıl
Güney Entegre:
1 Kuluçkahane:
Toplam alan : 29.991 m²
Kapalı alan : 10.382 m2
Personel sayısı : 59 kişi
Üretim Kapasitesi : 99.800.064 adet basım/yıl
Civcivden Şenpiliç'e: Yetiştirme (Broyler) Çiftlikleri
Kuluçkahanelerde veteriner hekimler tarafından gerekli sağlık kontrolleri ve aşıları yapılan civcivler, gerekli resmi sağlık raporları ile dezenfekte edilmiş araçlarla yetiştirme tesislerine sevk edilmektedir.
Broyler çiftliklerindeki piliçler, gelişim süreçlerinde Şenpiliç Laboratuvarı’nda düzenli yapılan tahliller ile sürekli olarak izlenmektedir. Uygun ağırlık ve güne ulaşan piliçlere kesimhaneye sevk edilmeden 72 saat önce veteriner hekimler tarafından gerekli son sağlık kontrolleri yapılır.
Piliçlerin sağlıklı ve hijyenik bir ortamda yetişmesi, yüksek kalitede mısır ağırlıklı dengeli bir diyetle beslenmesi çok önemlidir.
Kümeslerde; havalandırma, ısıtma, soğutma, yem, su idaresi otomatik olarak gerçekleşir.
45 gün kümeslerde kalan piliçler kesimhaneye sevk edildikten hemen sonra, bir sonraki sürüye hazırlık için kümesler yıkanır, temizlenir, dezenfekte edilir. Kısacası yeni sürü için gerekli bütün hijyenik koşullar sağlanmaktadır.
Kuzey Entegre:
556 Yetiştirme çiftliği
Kümes sayısı : 820 adet
Kapalı alan : 1.795.884 m2
Üretim Kapasitesi : 172.404.864 adet broiler/yıl
Güney Entegre:
297 Yetiştirme çiftliği
Kümes sayısı : 483 adet
Kapalı alan : 751.117 m2
Üretim Kapasitesi : 72.107.232 adet broiler/yıl