TR EN AR
Diyetisyen, İç Hastalıkları Uzmanı

Evde Gıda Güvenliği

Tavuk eti yağsız, protein açısından zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir besindir. Bu değerli protein zengini gıdayı satın alırken tüketici tarafından üzerinde durulması gereken pek çok önemli nokta bulunmaktadır. Ürünlerinin tazeliğini, kalitesini ve tüketicilerinin sağlığını her zaman ön planda tutan Şenpiliç’in, ailenizin gıda güvenliğini ve sağlığını desteklemek için bu önemli noktalar üzerine birkaç önerisi bulunuyor: 

 

 

 

 

Satın alırken…

  • Kalitesi resmi otoritelerce tescil edilmiş markaların ürünleri tercih edimelidir.
  • Mutlaka ambalajlı ürünler satın alınmalıdır.
  • Ambalajın üzerinde son kullanma tarihi olduğuna emin olmak gerekir.
  • Ürünün normal renk ve görünümde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Tavuğu, nasıl pişirileceğini önceden planlayarak satın almak da çok önemlidir: Fırında pişirilecekse kurumaması için yağlı, tencerede pişirilecekse yağsız olması gerekir.

Saklarken…

Tavuk satın alındıktan hemen sonra ya pişirilmeli ya da buzdolabında saklanmalıdır. Eğer hemen pişirilmeyecekse aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir:

  • Son kullanma tarihinden önce olmak kaydıyla;
    • tavuk buzdolabında (+4 °C) son kullanma tarihine kadar,
    • derin dondurucuda (-18°C) saklanabilir.
  • Donmuş ürünleri açıkta çözdürmek yerine, buzdolabında çözdürmek gerekir.
  • Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
  • Çözülen ürünler 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.
  • Kırmızı ve beyaz etler kesinlikle ayrı ayrı saklanmalı ve her ikisi için de ayrı kesme gereçleri kullanılmalıdır.
  • Gıdanın soğukluğunu muhafaza etmek için buzdolabını +4 °C’de veya daha düşük ısıda tutmak gerekir.
  • Pişmiş yemekten artakalanların, piştikten 2 saat sonra buzdolabına kaldırılmış olması gerekir.
  • Daha kısa sürede soğumaları için artakalanlar küçük porsiyonlar halinde saklanmalıdır.
  • Pişmiş yiyecekler çiğ olanların yanında değil, temiz ayrı bir kapta saklanmalıdır.

Temizliğe gelince…

  • Eller;
    • Yiyeceklere dokunmadan önce
    • Çiğ et, deniz ürünü ve sebze gibi farklı gıdalar arasında işlem yaparken her seferinde ve tüm işlemler bittikten sonra,
    • Tuvaletten çıktıktan sonra,
    • Telefonla konuştuktan sonra,
    • Çöpler boşaltıldıktan veya bulaşıklar yerleştirildikten sonra sıcak su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
  • Yiyecekler hazırlanmaya başlamadan önce lavabo temizlenmelidir.
  • Yere veya hijyenik olmayan zeminlere temas etmiş mutfak gereçleri sıcak su ile yıkanmalıdır.
  • Yiyecek paketleri ve konserveler açılırken mutlaka temiz araç-gereçler kullanılmalıdır.
  • Paketten çıkan ürünler iyice yıkanmalıdır.
  • Yıkanmış ürünler yeni ve temiz poşetlerde veya kaplarda saklanmalıdır.
  • Gıdaları tatmak için kullanılan gereç, tekrar kullanılmadan önce yıkanmalıdır.
  • Henüz pişmemiş besinler buzdolabına kaldırılırken, pişmeye hazır olanların altındaki raflara yerleştirilmelidir.
  • Çiğ etler buzdolabına yerleştirilirken sularının buzdolabının içine akmaması için altlarına birer tabak koyulmalıdır.
  • Çiğ gıda kesildikten sonra kesme tahtası sıcak su ile yıkanmalı; tezgâhın üstü yumuşak bir deterjanla temizlenmelidir.