TR EN AR

Kanatlı Üretim

Yumurtanın Çıkışı: Damızlık Tesisleri

Kanatlı üretiminin ilk adımı damızlık tesisleridir. Sakarya, Kocaeli ve İstanbul illerinde Şenpiliç için üretim yapan tamamı kapalı sistem 24 damızlık çiftliği bulunmaktadır. Şenpiliç damızlık tesislerinde dünyada kaliteli tavuk üreticilerinin ilk tercihi olan Et Tavuğu Ross cinsi tavuk üretilmektedir.

Yurtdışından ithal edilen damızlık civcivleri, özel kümeslerde veteriner hekim kontrolünde büyütülmektedir. Damızlık üretim süreci “büyüme dönemi” ve “yumurta dönemi” olarak ikiye ayrılır. İlk 24 haftayı kapsayan büyüme dönemi, damızlık civcivlerin yumurtlamaya hazırlandığı süreçtir. Damızlık tavuklar, 24. hafta ile 64. hafta arasında yumurta üretir.

Damızlık çiftliklerinde yüksek biyogüvenlik ve bilgisayar kontrollü yemleme, sulama ve havalandırma yapılan sürülerden elde edilen yumurtalar toplanarak kuluçkahaneye sevk edilmektedir. Kuluçkahaneye sevk edilmeden önce etkili bir sağlık denetleme programı ile her yumurta dikkatle kontrolden geçmektedir. Diğer tesislerde olduğu gibi damızlık tesislerinde de ISO 9001 Kalite Yönetim Standartları geçerlidir.

Rakamlarla damızlık tesisleri:

  • 24 damızlık çiftlik, toplam 226.787 m² kapalı alan
  • Bu çiftliklere yılda toplam 1.100.000 damızlık hayvan girişi
  • Toplam 253 kişilik personel
  • 12 veteriner hekim ile 4 ziraat mühendisinden oluşan yönetim kadrosu

 

Civcivin Doğuşu: Kuluçkahane

Avrupa’da tek çatı altında en büyük üretim kapasitesine sahip kuluçkahanelerden biri olarak kabul edilen Şenpiliç’in kuluçkahaneleri haftada 4.200.000 yumurta basım kapasitesine sahiptir. Bundan üretilecek civciv miktarı ise haftalık 3.500.000 civarındadır.

Damızlık çiftliklerinden gelen yumurtalar, hijyenik hale getirilerek özel tasarlanmış uygun ısı ve nem kontrolü sağlayan kuluçka makinelerine yerleştirilmektedir. 21 günlük sürenin sonunda çıkan civcivler uzman personel tarafından cinsiyetlerine göre ayrılarak, hijyenik nakil araçları ile dişi ve erkek sürüler olarak ayrı ayrı broyler, yani yetiştirme tesislerine gönderilmektedir.

Hangi damızlıktan hangi civcivin üretildiğinin ve hangi üreticiye verildiğinin kayıt altına alınıyor olması sayesinde, piliç eti üretim tarihinden ve etiket bilgilerinden pilicin anne ve baba kümesine ulaşmak mümkün olmaktadır.

Rakamlarla kuluçkahane:

  • Her iki kuluçkahaneye ait toplam 15.600 m² kapalı alan
  • Haftada 3,5 milyon civciv, yılda 211,3 milyon civciv üretimi kapasitesi
  • Her iki kuluçkahanede toplam 103 personel

 

 

Civcivden Şenpiliç’e: Yetiştirme (Broyler) Çiftlikleri

Kuluçkahanelerde veteriner hekimler tarafından gerekli sağlık kontrolleri ve aşıları yapılan günlük civcivler, gerekli resmi sağlık raporları ile dezenfekte edilmiş araçlarla yetiştirme tesislerine sevk edilmektedir.

Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Bilecik illerinde 589 üreticiye ait toplam 879 broyler çiftliği Şenpiliç için çalışmaktadır. Yetiştirme tesislerinde piliçlerin gelişim ve sağlığı Şenpiliç’in uzman veteriner hekimleri tarafından sürekli kontrol altında tutulmaktadır.

Broyler çiftliklerindeki piliçler, gelişim süreçlerinde Şenpiliç Laboratuvarı’nda düzenli yapılan tahliller ile sürekli olarak izlenmektedir. Uygun ağırlık ve güne ulaşan piliçlere kesimhaneye sevk edilmeden 72 saat önce veteriner hekimler tarafından gerekli son sağlık kontrolleri yapılır.

Piliçlerin sağlıklı ve hijyenik bir ortamda yetişmesi, yüksek kalitede mısır ağırlıklı dengeli bir diyetle beslenmesi çok önemlidir.

Kümeslerde;

  • havalandırma,
  • ısıtma,
  • soğutma,
  • yem,
  • su idaresi otomatik olarak gerçekleşir.

45 gün kümeslerde kalan piliçler kesimhaneye sevk edildikten hemen sonra, bir sonraki sürüye hazırlık için kümesler yıkanır, temizlenir, dezenfekte edilir. Kısacası yeni sürü için gerekli bütün hijyenik koşullar sağlanmaktadır.

Rakamlarla yetiştirme tesisleri:

  • 589 üretici
  • 879 broyler çiftliği, yani yetiştirme tesisleri olan kümesler
  • Toplam 1.160.000 m² kapalı alan